FAQ
Pytania, które najczęściej zadajecie na temat Haringo zebrane w jednym miejscu.
Zawsze bardzo chętnie odpowiadamy na Wasze pytania. Nie mamy nic do ukrycia, bo robimy naprawdę świetną karmę, odpowiadamy wiec szczerze i zgodnie z rzeczywistością. Mamy świadomość, że karmy Haringo nie są typowe, dlatego proces produkcyjny, skład i sama formuła karmy może rodzić wiele pytań. Poniżej znajdziecie odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania.
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na pytanie, które zrodziło Ci się w głowie – nie wahaj się i skontaktuj się z nami bezpośrednio.
Możesz porozmawiać z nami na naszym facebooku, napisać maila (kontakt@haringo.pl) albo do nas po prostu zadzwonić. Chętnie pomożemy!
Czy macie klub hodowców i wyprawki?
Tak! Zapraszamy do niego hodowców zrzeszonych w ZKwP (FCI).
Więcej informacji o klubie hodowców oraz formularz rejestracyjny znajdziesz w zakładce „klub hodowców” w menu głównym. W klubie hodowców oferujemy niższe ceny, bonusy oraz wyprawki dla szczeniąt. Regulamin klubu hodowców znajdziesz tutaj: link
Jak wprowadzać karmę?
Przede wszystkim: powoli, gdyż Haringo jest wysokomięsne i nisko przetworzone.
Sugerujemy mieszanie Haringo z poprzednią karmą przez co najmniej 2 tygodnie w schemacie:
dzień 1 – 5: 25% dziennej dawki Haringo + 75% dziennej dawki poprzedniej karmy;
dzień 6-10: 50% dziennej dawki Haringo + 50% dziennej dawki poprzedniej karmy;
dzień 11-15: 75% dziennej dawki Haringo + 25% dziennej dawki poprzedniej karmy
Każdy z etapów może być wydłużony zgodnie z potrzebami psa.
Czy macie dostępne próbki Haringo?
W stałej sprzedaży nie – mamy jednak dostępne worki 0,5kg (500g), które są w sam raz, aby karmę móc wypróbować pod względem np. smakowitości. Pamietaj, że nie sprawdzisz, czy i jak pies toleruje karmę na tak małej ilości.
Próbki Haringo możecie od nas dostać na wystawach, targach i imprezach, na których jesteśmy z naszym stoiskiem.
Jakiej wielkości worki są dostępne?
Karmę Haringo możecie kupić w workach 12kg, 6kg, 2kg i 0,5kg.
Od stycznia będą również dostępne dwupaki.
Czemu w tej karmie jest tyle białka?
Haringo to karma, która jest nisko przetworzona. Nie robimy z nią nic oprócz ususzenia w niskiej temperaturze i krótkotrwałej pasteryzacji. Po wysuszeniu takiej ilości mięsa nie ma szans, by karma była niskobiałkowa, to po prostu „brutalna matematyka”.
O co chodzi z tą pasteryzacją?
Karmy Haringo SĄ pasteryzowane – przez kilka minut na koniec procesu suszenia, w temperaturze 85°C. Jest to proces niezbędny, aby zapewnić Wam bezpieczeństwo biologiczne karmy – czyli w prostych słowach, aby usunąć z karmy wszystkie bakterie, które mogłyby się tam namnożyć – szczególnie chodzi tu o pałeczki z rodzaju Salmonella. Inną alternatywą byłoby dodawanie po prostu chemicznych konserwantów – a tego chcieliśmy uniknąć. Nie jest to również w żaden sposób sprzeczne z całą technologią suszenia w niskiej temperaturze. Pamiętajcie moi drodzy, że pasteryzacja to nie to samo, co gotowanie! W procesie pasteryzacji produkt jest szybko podgrzewany i szybko schładzany, co robi istotną różnicę jeśli mówimy o dostępności składników odżywczych w nim zawartych.
Czy pasteryzacja szkodzi karmie? Nie! Mitem jest również to, że niszczy wszystkie witaminy (bo najbardziej wrażliwa na temperaturę jest witamina C (ale ona też tak po prostu na powietrzu degraduje), którą przypominam pies sobie sam syntetyzuje w wątrobie, ale już np. witaminy A, D, E i K w procesie pasteryzacji nie giną). Witaminy w procesie pasteryzacji nieznacznie zmniejszają swoją zawartość procentową w produkcie (np. witaminy z grupy B) – dlatego uzupełniamy Haringo w mieszankę witaminową, specjalnie zaprojektowaną pod naszą karmę. Podczas pasteryzacji za to zupełnie nic nie dzieje się ze składnikami mineralnymi. Do tego wszystkiego pasteryzacja podnosi biodostępność niektórych składników (choćby beta-karotenu) – łatwiej jest organizmowi z nich skorzystać.
Czy planujecie inne smaki karmy?
Tak! Już w 2020 roku pojawią się inne wersje karm Haringo. W przyszłości chcielibyśmy również produkować np. karmy mokre, planujemy także linię dla kotów. Wszystko jednak po kolei – nie jesteśmy wielką korporacją, a rodzinną firmą.
Nie ma jednak możliwości, by karmy przez nas produkowane były niskokaloryczne – przy takiej zawartości mięsa jest to fizycznie niemożliwe.
Jaka jest wielkość groszków karmy?
Najlepiej widać to na zdjęciu. Po lewej karma dla ras miniaturowych, po prawej wersja standardowa (miski o średnicy 20cm).
Jeśli masz wątpliwość – wybierz wersję standardową.

Gdzie produkowane jest Haringo?
Haringo to karma od podstaw polska.
Receptura została wymyślona i dopracowana w Polsce, przez nas. Karma również produkowana jest w Polsce, w niewielkim zakładzie przetwórstwa, doświadczonym szczególnie w produkcji wyrobów mięsnych dla ludzi.
Staramy się, aby wszystkie składniki zawarte w Haringo były również pochodzenia polskiego.
porozmawiajmy
Odwiedź nas
Nasza firma jest w Łapach (woj. podlaskie) – jeśli chcesz nas odwiedzić, ustal szczegóły z Kamilem